Bršlice – otravný plevel nebo poklad pro zdraví?

Bršlice kozí noha často působí jako nechtěný plevel a postrach zahrádkářů. Jako léčivka není zdaleka v hledáčku našeho zájmu, jako třeba medvědí česnek, přitom má také příznivé účinky na lidský organismus. V minulosti se bršlice využívala nejen v kuchyni, ale i jako léčivá rostlina. Ve spisech Hildegardy z Bingenu je popisována jako cenná klášterní bylina, která podporuje trávení, pomáhá při dně tím, že rozpouští kyselinu močovou, působí protizánětlivě a má antirevmatické účinky.
Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) má mnoho lidových názvů – peťour, husí packa, kerhák. Její oddenky se rychle rozrůstají a množí, což zahrádkáře často přivádí k zoufalství. Ve skutečnosti se však jedná o "zelené zlato". Sbírají se také listy, které lze využít nejen v kuchyni, ale i jako obklady nebo odvary do koupele.

Léčivé účinky
Z rostliny si můžete připravit zelený koktejl, jehož chuť lze vylepšit například jablečnou šťávou. Výtažky z bršlice pomáhají tvorbě a čištění krve, regulují krevní tlak a pomáhají snižovat nervozitu. Při pravidelném vnitřním užívání podporují vylučování solí z těla, což může zmírnit problémy s klouby i revmatické bolesti.
Bršlice má také významný vliv na odvodňování organismu a doporučuje se při vstřebávání otoků. Snižuje srážlivost krve, čímž pomáhá v prevenci embolií. Nicméně při nadměrném užívání může vyvolat nevolnost nebo podráždění ledvin.
1) Omlazující koupel
Odvar z listů bršlice je skvělý do koupele – podporuje detoxikaci organismu, prospívá pokožce díky vysokému obsahu chlorofylu, vyhlazuje projevy stárnutí a pomáhá zmírnit revmatické potíže.
2) Obklady z listů
Zábaly z listů bršlice jsou účinné i při pocitu těžkých nohou. Připravují se tak, že se listy nejprve spaří horkou vodou nebo krátce povaří. Jakmile mají teplotu těla, přikládají se na bolestivá místa, zabalí se do potravinářské fólie a nechají působit co nejdéle. Tento zábal lze využít i při otocích, hemoroidech, křečích a revmatických obtížích.
Bršlice kozí noha a duševní zdraví
Účinky na psychiku a nervovou soustavu
Bršlice kozí noha obsahuje řadu bioaktivních látek, které mají prokazatelné účinky na centrální nervovou soustavu. Mezi nejvýznamnější patří flavonoidy, polyfenoly, alkaloidy a některé organické kyseliny. Výzkumy na zvířecích modelech prokázaly, že extrakt z bršlice může snižovat úroveň úzkosti a depresivních stavů. Například ukrajinská studie ukázala, že podání extraktu z bršlice vedlo u myší ke snížení deprese i úzkosti, přičemž účinnost byla závislá na dávce a pohlaví zvířete. Některé látky obsažené v bršlici, například falcarindiol a ferulová kyselina, působí na serotoninové receptory v mozku. Právě jejich narušená funkce může souviset se vznikem úzkostí, depresí, ale také například s autismem a dalšími neurovývojovými poruchami.
Minerály a podpora nervové stability
Bršlice je také zdrojem minerálů, jako je draslík a hořčík, jejichž dostatečný příjem je spojován se snížením výskytu depresivních a úzkostných stavů. Hořčík je známý svým pozitivním vlivem na nervovou stabilitu a zvládání stresu, což může být přínosné i pro děti a dospělé s neurovývojovými poruchami.
Tipy, jak konzumovat bršlici kozí noha
Čerstvé listy
Nejchutnější jsou mladé jarní listy, které lze konzumovat přímo – například jen tak na chleba s máslem nebo tvarohem.
Výborně se hodí do zeleninových a bylinkových salátů, kde jejich chuť vynikne v kombinaci
s polníčkem, římským salátem nebo čerstvými bylinkami.
Pomazánky a pesto
Nasekané listy lze přimíchat do tvarohových, luštěninových či zeleninových pomazánek pro zvýraznění chuti a obohacení o vitamíny.
Z bršlice připravíte svěží pesto – listy rozmixujte s olejem, oříšky nebo semínky, česnekem
a solí. Výsledkem je aromatická pomazánka na pečivo nebo těstoviny.
Polévky a teplá jídla
Bršlici můžete přidat do zeleninových polévek, kde nahradí například petržel nebo špenát. Skvěle se hodí i do jarních krémových polévek, kde vynikne její svěží chuť.
Hodí se také do rizot, kuskusu, placek, karbanátků, nádivek nebo jako zeleninový základ do těsta na knedlíky a noky.
Špenát a teplé přílohy
Bršlici lze připravit podobně jako špenát – podusit ji s cibulkou, česnekem a trochou smetany jako rychlou zeleninovou přílohu nebo náplň do slaných koláčů a palačinek.
Smoothie a limonády
Pro jarní očistu těla lze čerstvé listy přidat do smoothie spolu s ovocem a dalšími bylinkami (například kopřivou, pampeliškou).
Z bršlice lze připravit i osvěžující limonádu – listy nechte několik hodin louhovat v jablečné šťávě s citronem a poté dolijte vodou.
Čaj a odvary
Z čerstvých nebo sušených listů i oddenku lze připravit čaj. Lžičku byliny zalijte 250 ml vody, povařte 10–15 minut a nechte odstát.